Alles komt terug

We zeggen en schrijven ergens einde jaren ’80. Een kind-versie van ondergetekende staat aan de hand van zijn moeder aan te schuiven in een lange rij. Klaar om, naar jaarlijkse gewoonte, de boekenbeurs te betreden. Dé boekenbeurs in de grote stad. In de rugzak, want die mochten toen wel nog binnen, sandwiches, drinkbus en vooral… 1000 frank. Want dat was de afspraak, elk kreeg duizend frank ( voor de jonge lezers: 25 euro) en mocht daarvan boeken of strips kopen.

Jaar na jaar werd het een haast onmogelijke opdracht… Al die boeken, al die auteurs die klaar zaten om te signeren, strips van zoveel verschillende helden en heldinnen… en daar moest ondergetekende dan uit kiezen. Misschien twee boeken en een strip?

We reizen even door de tijd en schrijven nu november 2017. Ondergetekende staat als vader-versie met kinderen aan de hand aan te schuiven voor de ingang van de boekenbeurs. Dé boekenbeurs in de grote stad. Tickets werden online gekocht, rugzak is niet mee. Dat mag niet meer. Veiligheid en zo, u kent het verhaaltje wel. Kinderen hebben geen geld op zak, maar weten wel dat ze voor 50 euro mogen kopen, elk. Betalen doen we met de kaart, we gaan mee met de tijd. Eten en drinken kopen we ook ter plekke. Een flesje water van 0.5 liter aan de prijs van een bak water in de supermarkt. Een broodje aan een hippe foodtruck, lekker doch de prijs is minder smakelijk.

Maar goed, we zijn hier voor de kinderen. Al enkele weken keken ze uit naar hun eerste bezoek aan de boekenbeurs. Ik herken het overweldigd zijn door het aanbod, het niet weten waar eerst kijken. Jommeke wandelt voorbij, de Gruffalo laat zich zien, auteurs spreken hen aan om over hun boeken te vertellen. En zij, zij kijken, lezen, twijfelen, draaien, pakken en leggen terug… Om na een paar uur moe maar heel erg tevreden buiten te komen en al in de auto aan hun boeken te beginnen.

Hoe zegt men dat? Alles komt terug…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s