Gendergedoe

Moeilijk, dat vind ik ervan. Ja het is belangrijk dat ieder mag zijn wij hij of zij wil zijn. Uiteraard. Maar laat ons de slinger ook weer niet helemaal laten doorslaan. En dat zeg ik, met een zoon in huis die ballet doet, graag knutselt, tekent, tot voor kort prinsessenkleedjes wenste voor zijn verjaardag.

Ik vind het belangrijk dat het gesprek gevoerd wordt en dat kinderen leren dat clichés niet per definitie de waarheid moeten worden. Ik voer het gesprek ook, hier thuis. Dat spreekt voor zich. Poging om hen ruimte te bieden, maar ook om hen eigen te maken dat ieder mens mag worden en zijn, groeien en bestaan. Ook in de klas is het deze week een hot topic, onder andere dankzij het nieuws van Karrewiet. Ben er fan van, maar dit slechts terzijde.

We keken er samen naar, net als elke maandagochtend. Na het kijken stelde ik de vraag: “ Jongens zijn stoer, meisjes zijn dutskes. Akkoord of niet?” Uiteraard, iedereen was tegen. Iedereen, behalve een. Een jongen. Hij vindt dat er sporten zijn voor jongens ( voetbal, rugby, tennis…) en sporten voor meisjes (ballet, schaatsen,…) Ik moet u niet vertellen dat de meesten in de klas verrast reageerden, maar er ontstond al snel een heel eerlijk en open gesprek. De meester probeert ook hier mee te geven dat ieder mag zijn enzovoort…Veranderen van mening deed hij niet, welke argumenten er ook naar voren kwamen. Het leek me bij hem een kwestie van buik, aanvoelen, los van het verstandelijke.

Wat ik ervan denk? Super, ik ben niet akkoord. Maar super dat je als enige in een klas van 24 durft zijn wie je bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s