Ballet van Moskou

Zondag. Ik pik B op bij zijn mama. Vandaag is het een dagje voor ons. Wij met twee een hele dag weg. Samen leven we een hele dag toe naar een primeur voor ons beiden. We gaan naar een balletvoorstelling. Het Zwanenmeer, in het Kursaal in Oostende. B doet zelf ballet en is zeer benieuwd, hij kijkt er al maanden naar uit. Ik ben vooral benieuwd naar hoe hij het zal beleven.

Samen de auto in, met onze mooie zondagse kleren aan. Incl een strik en bretellen voor B. Eerste stop, Brugge. Daar woont de peter van B met zwangere wederhelft en zoon. Een heerlijk warme ontvangst, lekker eten, koffie erna. En vooral, heerlijke gesprekken en leuke plannen smeden. De massa mensen die buiten voorbij wandelen naar het centrum, ik bekijk ze verbaasd en vraag me af wat hen ertoe brengt zich mee in de massa te smijten. Doch dit terzijde.

Wij gaan terug naar de auto en rijden nu naar Oostende. Ook daar een massa mensen. Het lijkt wel of er niemand in Vlaanderen thuis is. We vinden uiteindelijk parkeerplaats. Ik laat B de keuze. Of wandelen op het bijna lege strand of een bezoek brengen aan een paar locaties van het kunstenproject Het Vlot, Kunst is niet eenzaam.

Hij gaat voor de wandeling. Hoewel ik in eerste instantie beetje teleurgesteld ben ( ik wou een paar dingen heel graag zien!), ben ik achteraf heel erg blij. Wind, zee, zand, het geeft letterlijk en figuurlijk ademruimte. En die tentoonstelling loopt nog tot in april. Over het strand voor het Kursaal tot aan de renbaan. Via de gaanderijen terug. Vervolgens duiken we de stad in, we hebben honger. Van vorige bezoeken weet ik een heel fijn restaurant, Apéro Fish Palace. De naam en buitenkant lokken niet. Het interieur en het eten des te meer. Zeker de plaatsen achteraan zijn erg leuk. En het eten, wat een heerlijkheid. We bestellen een portie gemengde zeevruchten. Voor B gaat er een werled open. Hij proeft van veel, lust niet alles. Daarna een reuzekom bouillabaisse. Veel vis, veel schelpen, veeeeeel smaak. U hoort het, een aanrader!

Maar daar kwamen we niet voor. Ik zie aan B dat de spanning toeneemt. De tickets werden enkele maanden geleden gekocht, het wachten heeft intussen echt wel lang genoeg geduurd. Dus, naar het Kursaal. Tickets tonen, jassen afgeven, naar het toilet en plaatsen zoeken. Vanuit de stoel naast mij, zie ik een paar ogen zeer be en verwonderd de zaal bekijken. Ook proberen de ogen om onder het gordijn te kijken. Er is daar immers veel beweging. Kortom, meneer is er klaar voor.

Met een kwartiertje vertraging beginnen ze eraan. Eerst muziek, maar de gordijnen blijven nog dicht… Papa, ze zijn de gordijnen vergeten… Na een paar minuten gaan ze dan toch open en zien we, eindelijk, de dansers. Gelukkig vertelde B me in de auto nog het verhaal, dan weet ik ook wat ik zie. Ik kijk met ogen van een leek, overdonderd door het nieuwe en het spektakel. B kijkt anders, dat merk ik aan zijn blik. Hij let op de bewegingen, probeert ze te benoemen en fluistert af en toe welke pas of beweging hij zag. Ik knik bevestigend, al heb ik vaak geen idee over welk stuk van de dans hij het heeft. Mijn voornaamste gedachte is: “Hoe kunnen ze zo bewegen zonder dat pezen scheuren, spieren ontploffen of botten breken…?” Het zien alleen al doet pijn aan mijn gewrichten. Vooraf wist ik niet hoe lang het zou duren. Uiteindelijk zijn we drie uur aan het genieten, gelukkig ook met een pauze.

Pas tegen 22u30 zitten we in de auto, nog anderhalf uur te gaan. Ik hou hem nog even wakker, hij wil ook graag nog even aan zijn mama vertellen wat hij gezien heeft. Na een gesprekje van twee minuten, kan hij nog net mijn telefoon teruggeven voor hij uitgeput in slaap valt. Ik zorg voor een veilige rit huiswaarts, lever hem om middernacht weer af.

Nog een glas single malt en dan heel tevreden mijn bed in. Een dag om nooit te vergeten, voor hem. maar ook voor mij.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s