We staan er weer!

Vooreerst, verschoning! Ik liet u enkele dagen in de steek. Meer nog, enkele weken.

Ik sleepte mijn kinderen door examens en toetsen, sleepte mijn klas door de laatste loodjes van het eerste trimester en deed zo nu en dan een poging om zelf recht te blijven. Kortom, jaaaa het is vakantie. En ik, wij, vinden dat niet erg.

Er gebeurde heel wat intussen. Kerst en dergelijke, ik vermoed dat u wel weet wat dat met zich meebrengt. Eten, praten, lachen, samenzijn. Maar ook een gevoel van eenzaamheid. Een gevoel dat velen kennen, maar er wordt opvallend weinig over gesproken.

Nu alreeds 13 jaar geleden stierf mijn moeder, kanker, na een jaar van vechten tegen en aanvaarden van de ziekte. Sindsdien worden wij, ondergetekende en beide lieftallige zussen, gedwongen te zoeken naar andere manieren van kerst. Het overnemen van een traditie, het invullen van een afwezigheid, het is en blijft een moeilijke opgave.

Na heel wat jaren proberen om samen nog te kersten, hebben we moeten aanvaarden dat het niet meer ging, kerst in het ouderlijk huis, kerst met de zussen en alle aanhang die erbij hoort. Gevolg: ieder trok zich terug in zijn cocoon, in zijn huis, in zijn gezin. Iets waar we allen wel deugd aan hebben, terugplooien op wat je hebt en kent. We doen het ook allen voor onze kinderen, zij hebben ook recht op een mooie kerst, op mooie herinneringen later, op terugkijken naar warme avonden en dagen. Dus er is eten, drinken, een boom, tijd, kadootjes, …. Ik geniet, we praten, koken, eten, drinken, lachen samen. Ik en mijn bende van vier, met de hond steeds vlakbij.

Geloof me vrij, het waren leuke en mooie dagen. En tegelijk schreeuwt er vanbinnen iets: Hou vol, ze zijn bijna voorbij. Het verlies heeft een plaats, maar tijdens deze happy family dagen,… dat is een ander verhaal. Ik ben in ieder geval zeer bij dat de kinderen groter worden. Ik kan er al eens met hen over spreken. Ze blijven langer wakker, we kijken samen Home Alone, het haalt het grootste gevoel van eenzaamheid wel weg.

Nee, ondanks en toch, kerst. We maken er steeds weer t allerbeste van. Want zij zijn het waard, meer dan L’Oréal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s