Het einde van de korte lange reis is in zicht

Terwijl ik dit schrijf, zit ik eindelijk in het vliegtuig naar Yerevan. Eindelijk. U leest het goed. Want wat een reis moest worden van 6u vliegen, werd er uiteindelijk een van 25u in totaal. Wie wil, vindt hieronder hoe dat komt.

Vrijdagavond. Friedel is afgezet bij bompa, die mag daar een week op vakantie. Het huis en de rugzak werd nog eens gecontroleerd, de deuren op slot, lichten uit, paspoort mee… Buurman en superheld T pikt me tegen negen uur op om me naar het station te brengen, waarvoor dank! Trein naar Berchem, trein naar Zaventem. Daar kom ik aan in een ongeveer verlaten vertrekhal. De laatste passagiers voor de laatste vlucht van de dag ( bestemming Moskou) checken in en haasten zich naar hun gate. Ik daal af naar de aankomsthal en tref daar heel wat meer mensen aan. Ook een pertie frieten en twee halve liters loop ik daar tegen het lijf. Vooral die laatsten zullen me helpen bij het doorbrengen van de nacht in de luchthaven.

Op zoek naar een slaapplaats, kom ik uiteindelijk terecht op de verdieping boven de vertrekhal. Heel rustig, weinig passage, wel veel licht. Ik wilde me eerst installeren in een hoekje, maar dat behoorde blijkbaar toe aan een vreemde man die me dat weinig discreet duidelijk maakte. Een beetje verder dus maar.

Het gerstenat doet zijn werk. De komende uren wissel ik slapen af met muziek luisteren. Ik slaap uiteindelijk meer dan ik verwacht/ gevreesd. Tegen half vier is het tijd om de bagage af te geven. Waar er om twaalf uur ongeveer niemand rondliep, is het nu al erg druk. Heel veel mensen willen op vakantie. Gelukkig niet allemaal naar Armenië. Wandelen naar en wachten aan de gate, u kent de procedure wel. All aboard, iedereen zoekt op zijn manier zijn plaatsje en een plaatsje voor de handbagage. Gordels vasten lichten uit. Oortjes uit de oren, dat mag niet bij het opstijgen blijkbaar. Een mens leert elke vlucht weer bij. Taxiën naar de startbaan om dan…

Twintig minuten stil te staan. Dan zit een mens eens op de eerste vlucht van de dag. Pling plong. Op dit moment van een vlucht, is dat meestal geen goed nieuws. Technische problemen. We taxiën terug. Nadat alle problemen opgelost zijn ( dat hopen we toch), vertrekken we met een uur vertraging. En met priority van de luchtverkeersleiders. Hebben we dat toch ook eens meegemaakt. Zei ik al dat ik in Kiev maar 40 minuten heb om over te stappen…? U ziet het probleem ook?

Ja hoor. De vlucht naar Yerevan is weg … Geen zorgen, wordt er gemeld. Er is nog een vandaag. Over 9 uur. Ja, negen. Dat wordt wachten… Geen zorgen, u krijgt eten aangeboden. Samen met een Française die ik aan de balie tegenkwam, ga ik op zoektocht. Na een uur en vele desks en kantoren, krijgen we een kartonnen doosje met, tja, officieel is het een warme maaltijd. Die we mogen opeten in de inkomhal van de luchthaven. Gelukkig is de Française een toffe en een kenner van Armenië. Dat krijgt ge als uw lief daar woont. We brengen zowat de hele namiddag samen door. Rondhangen. Eten. Drinken. Slapen. Praten. Aftellen. Ja, soms zijn sociale contacten wel leuk! Zo gaan de negen uren iets sneller voorbij. Aan de gate bij de avondvlucht zien we weer heel wat reizigers terug van de ochtendvlucht. Geloof me, iedereen is er klaar voor. Deze keer vertrekken we vlot, gevolg: als nu alles verder normaal verloopt, ben ik om 01:00 in Yerevan. Geloof me, ik ben er klaar voor.

Ik wil echter niet de indruk geven dat het alleen maar slecht was vandaag. Integendeel. Ik heb fijn gepraat, gelachen, geslapen, ik ben op reis. Ik kijk rond, ik geniet en ben verbaasd,… Nee, reizen mag gerust wat vlotter verlopen, maar er zijn echt wel ergere dingen in de wereld.

Ik ga nu even slapen. De va hee vaak. Morgen op ontdekking in de stad. Zeer benieuwd.

Klein addendum. Ik ben er. Oef. Eerste vaststellingen. Hotel ziet er eerder niet verwelkomend uit aan de buitenkant. Binnen echt wel goed in orde. Moderne en mooie luchthaven. Chauffeurs even creatief als in Georgië vorig jaar. Haaientanden zijn decoratie, middenstreep houd je best onder de auto en afslaan doe je met overtuiging. Morgen meer. Eerst douchen nu. I smell myself, voor wie t wil weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s