Grote kunst en zo mogelijk nog meer plezier.

Op die eerste zondag met lentegevoel, laad ik mijn vier vrolijkerds in en rijden we richting Oostende, de koningin der badsteden. Deze keer niet zozeer voor de stad en het strand wel voor een expo in het Napoleonfort. En ik zal het ineens verklappen. Een supertentoonstelling.

We komen net voor de middag aan, kunnen heerlijk probleemloos parkeren en stappen het fort binnen. Het is voor ons allen een eerste bezoek aan het fort, dus alleen al dat vinden we best indrukwekkend. We gaan binnen, vader geeft zijn identiteitskaart af, de kinderen krijgen per twee een ipod en oortjes. Op het eerste verdiep hangen 15 werken. Herwerkte schilderijen, gebaseerd op klassiekers uit de schilderkunst. Al die prachtige schilderijen zijn gemaakt door Thais Vanderheyden, een jongedame die al verschillende leuke en originele boeken uitbracht. Zeker een aanrader om eens in haar boeken te duiken, grappig, informatief en heerlijk mooi geïllustreerd.

Terug naar de expo nu… Bij de werken hoort een beetje uitleg. Warre Borgmans geeft correcte en leuke info, recht vanuit de Ipod de oren van de kinderen in. En van vader. Eerlijk? Heel fijn gedaan. Grappig verteld, zonder ‘moeilijke’ termen als bijvoorbeeld expressionisme uit de weg te gaan. Intussen krijgen ze ook vragen voorgeschoteld, want o wee, er is vannacht een schilderij gestolen! Kinderen to the rescue dus! De antwoorden vormen al een eerste tip om het mysterie op te lossen. Ze staan alle vier geboeid te kijken en te luisteren, te gniffelen. Zo nu en dan komt er eentje aangelopen. Papa papa, wist gij dat…. Geweldig.

Eens de 15 schilderijen gezien en alle info beluisterd, moeten we naar het gelijkvloers. Daar wachten nog wat proeven om meer informatie te verzamelen. Een laserparcours, hamster spelen in buizen, verschillen zoeken,… Ik ga niet alles verklappen, maar samen met de tip van verdieping 1 en de code van het gelijkvloers, lossen we het mysterie op. Het schilderij wordt teruggevonden.

Bij het buitengaan, hoor ik hen praten over waarom er niet meer tentoonstellingen zijn als deze? Waarom er niet meer musea zo leuk kunnen zijn? Ik kan niet anders dan hen gelijk geven. Op een heel fijne speelse manier dingen bijleren, wie wil dat nu niet? Zelfs de slungelige dertienjarige moet toegeven dat hij het leuk vond… Hoedje af dus voor de kunstenares en de organisatie. En u, vader/moeder/grootouder/nonkel/tante/…? U moest als het ware al weg zijn!

Wij wandelden nog over de golfbreker, het strand, doken een bunker binnen en gingen even overzetgewijs naar de stad. Jammer genoeg was er geen plaats meer in mijn favoriete visrestaurant ( Apero Fish Palace… vreselijke naam, heerlijk eten!) Kinderen vonden het misschien iets minder erg, zij kregen uiteindelijk hamburger en frieten… Op de terugweg nog een stop bij een neef, zijn wederhelft, hun zoon en de nog niet geborene om daarna door regen en donker nog anderhalf uur te rijden. Ieder kwam moe maar, zoals dat heet, zeer tevreden thuis! Doen we nog, van die dagen.

 

Grote kunst voor kleine kenners, alle info is terug te vinden op www.grotekunst.be

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s