Stap voor stap

Afgelopen weekend beleefde ik een primeur. Voor het eerst trok ik eropuit met de twee oudsten, N en L. N vroeg al een tijdje om eens te gaan ‘trekken’, zoals de echten. Tegenwoordig heet dat blijkbaar hiking. Zo leerde ik alvast weer iets bij. Toen L ervan hoorde, wou ze ook graag mee. Na wat gepuzzel, vonden we het pinksterweekend als geschikte datum. De zoektocht naar lusvormige wandelingen leverde uiteindelijk een tocht op van 50km in de Lorraine Gaumaise, ruwweg de streek rond Virton.

Vrijdag na school reden we nog even naar een grote sportwinkel. We hadden nodig: rugzakken, een tent, slaapzakken, stapschoenen en van het door ons zo genoemde droogvoer. Poeder waar je warm water bijdoet en na 5 minuten heb je verrassend lekker eten. Na onze plundertocht, huiswaarts en rugzakken afstellen, inladen en testen. Een klein toertje door de wijk later wisten we het. We waren er klaar voor.

Zaterdag ging de wekker om 6, om half zeven zaten we alle vier ( de hond F mocht ook mee) in de auto. De ene frisser dan de andere. Een stop bij de bakker en een sanitaire stop later, stonden we in Chassepierre. Un des plus beaux villages… Inderdaad een heel mooie plek. Hier lieten we de auto achter en we zetten onze eerste stappen van de 50km. Meteen bergop, richting bossen en weiden. Aanvankelijk niet te snel, de rugzakken vroegen nog wat aandacht. Dit riempje vaster, dat wat losser. Wie al eens een nieuwe rugzak kocht, herkent het vast wel. Einddoel die dag: Herbeumont. 22 km verderop.

Na een tijdje kwamen de eerste klachtjes. Pijntje hier. Hongertje daar. Dorstje nog ergens anders. We hadden de afspraak dat we zouden doorbijten, zonder te forceren. Dus dankzij verschillende stops, leuke babbels en lekkere knabbels, geraakten we over elke heuvel en elke dip. Stap voor stap kwamen we dichter bij de eindbestemming van die dag. Bij het binnenwandelen van het dorp, zelden waren ze zo blij huizen te zien, mocht ik hen melden dat de camping nog een kilometer verder lag. Het werd, hoe zal ik het zeggen, niet op gejuich onthaald. Maar we geraakten er, stap voor stap.

Nadat we ons installeerden, bracht de eigenaar me even naar de winkel en kon ik voor hen chips en frisdrank kopen. En voor mij koude pintjes. Ging perfect samen met ons droogvoer. Na nog wat spelletjes Uno, kropen we allevier in de tentjes. Het was weer even wennen, dat matje, een slaapzak een tent met een hond in.

Zondag stapten we voort. Eerst tot bij de bakker. Reusachtige croissants en chocoladebroodjes hebben ze daar! Ook nu wachtten er ons een goeie 20 km, einddoel vandaag: Florenville. Na wat kuitenbijters, prachtige vergezichten, verfrissende waterbassins en veel roofvogels, bereikten we in de namiddag de camping. Net toen we klaar waren met het opzetten van de tentjes, barstte er een onweer los. Gevolg: verplichte siësta. Ik vond het niet zo heel erg. Niemand van ons. ’s Avonds even door tot in het stadje, frietjes, hamburger, frisdrank. Op het point de vue. Voor de –tigste keer klonk het ‘Dat hebben ze bij ons in België niet he papa…’ Of hoe een mens niet ver hoeft te gaan voor een echt vakantiegevoel.

Maandag stapten we de laatste kilometers. Chassepierre kwam al snel in het vizier. Tegen 10u30 zagen we de auto terug. Voor het eerst zag ik twee kinderen een auto knuffelen. Rugzakken af, F in de koffer, wij op het terras. Een welverdiende koffie voor mij, fruitsap voor hen. Moe maar o zo trots op onszelf. Nog tweeëneenhalf uur rijden scheidden ons van onze douche, ons bed, onze zetel, ons huis, onze thuis.

Wat een ervaring. Voor hen en voor mij. Ik ben zo trots op hen, hoe ze zichzelf en elkaar door de moeilijke momenten trokken, aanvoelden wanneer de ander moe werd en dus beter even niet geplaagd werd. Samen hun tent opzetten en afbraken. Samen de weg zochten, naar de winkel gingen en Frans spraken.

Samen groot worden.

Stap voor stap.

Eén gedachte over “Stap voor stap”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s