Ik kan niet langer zwijgen…

Het moet er even uit. Ik heb schrik. Schrik voor hoe het allemaal loopt. Schrik voor het geroep en getier, het wij tegen zij. Het zijn de anderen die hier alles kapot maken. Massale stromen vluchtelingen overspoelen de kusten. Zij zijn de oorzaak van alles wat fout loopt of, als het niet fout loopt, is het toch ook hun schuld. Hoe vaak krijgen we concrete cijfers? Is er een reden waarom wetenschappelijk cijfermateriaal geweerd wordt? Zou het kunnen dat het allemaal niet zo erg en massaal en bedreigend is? Laat dat wetenschappelijk gedoe maar een detail zijn, dat is makkelijker.

Kinderen die opgesloten worden. Die doodgeschoten worden. Het is de schuld van de ouders. Ze moesten maar thuisblijven. Daar was er kans dat ze allemaal zouden doodgeschoten worden, maar laat dat een detail zijn. Massa vluchtelingen uit Bangladesh op dat schip in Spanje. Er is daar toch geen oorlog meneer… Laat ons even de klimaatverandering en stijgende zeespiegel vergeten. Dat is een detail. Zijn het er maar drie? Ook dat is een detail, de angst is verspreid, het gejuich voor de grote leider weerklinkt.

Kinderarmoede stijgt. Nee meneer, de kans op kinderarmoede stijgt. Oh oh oh wat een groot verschil. Blijkt het de schuld van de vluchtelingen en migranten te zijn. Zo blijkt uit studies. Studies die niet bestaan? Laat dat een detail zijn. Wij als meerderheid steunen ons Liesbeth. Laat de waarheid en eerlijkheid maar een detail zijn, zeker als ze niet past in ons discours.

Kritische stukken over uitspraken van rechts worden aangevallen met scheldpartijen en minder vriendelijk taalgebruik. Inhoudelijk reageren? Nee dat is niet de fijnste stijl. Inhoud, laat dat een detail zijn. Want wat het ook is, het is de schuld van de migranten. En de vluchtelingen. En…

We juichen bij het idee van kampen. Kampen, u leest het goed. Maar niet in Europa, want dan valt het onder onze verantwoordelijkheid. Dan kunnen ze later naar ons wijzen. We richten ze op, geven het dan door aan ‘anderen’ en dan kunnen we misschien later wel zeggen: We hebben het niet geweten…

Mensenrechten? Kinderrechten? Internationale verdragen? Regeringsakkoorden? Ach, details… Want alles wat fout loopt, u kan waarschijnlijk zelf wel aanvullen.

Mag ik zo vrij zijn u een oprechte tip te geven? Ga eens kijken in Mechelen. Dossin-kazerne. Vervang het woord Joden door vluchtelingen/migranten of, als het uw stijl is,  minder neutrale woorden. En hopelijk voelt ook u dan de koude rilling over uw rug lopen. Een rilling die u zegt: ondanks het streven naar nie wieder, staan we er weer heel dichtbij. Ik hoop maar dat onze kinderen, ook mijn vier, later niet met schaamrood op de wangen over deze periode moeten vertellen aan hun kinderen…

Wat we wel moeten doen? Ik heb geen pasklaar antwoord, maar ik wil wel duidelijk tonen, niet in mijn naam. Ik ga niet akkoord. Ik word misselijk als ik het zie lees hoor… Wie suggesties van aanpak heeft, ik hoor lees ze graag!

Eén gedachte over “Ik kan niet langer zwijgen…”

  1. Mooi geschreven Wim. Een open oprechte mening neerschrijven, daar kan ik alleen maar respect voor hebben en dit toejuichen. Meer hart op de tong. Daar hoeven we niet zo bang van te zijn. Dat is zelfs verre van ongezond. Maar met de boodschap van dit betoog ben ik echter niet akkoord omdat de moraal van dit betoog toch te eenzijdig, te populistisch, te polariserend ‘linkse taal’ is. Alsof rechts alleen maar een verhaal vertelt dat een modern doorslagje is van de holocaust toestanden. De hier toch te simplistisch beschreven karikatuur zou zelfs beledigend kunnen overkomen bij vele kiezers van NV-A en Vl.Balang. Want dit discours is namelijk ook een blijk en bewijs van mensen uit te sluiten, mensen te minachten en in een hokje te duwen. Het is net hetzelfde mechanisme als dat mechanisme wat men net verafschuwt en waar men ‘rechts’ alle schuld van geeft en da’s minstens niet helemaal correct. Die denkwijze mag en moet ook eens durven geanalyseerd te worden, in het algemeen. Een pasklare oplossing bestaat helaas niet voor het migratie-hoofdstuk maar los van de actuele vluchtelingenstromen en schrijnend, mensonterende taferelen die we te zien krijgen is het migratieprobleem al een probleem van decennia. Mede te wijten aan een nobel doch onwerkbaar quasi voorwaardenloos welkom-beleid. Dus onze politici van de afgelopen decennia dragen een grote verantwoordelijkheid in de problemen met migranten hier. Officieel geboren en getogen échte Belgen. Doch in de praktijk veelal alleen maar Belg als het hen uitkomt. En als het hen niet uitkomt Belg tz zijn, dan scharen ze zich achter hun andere wettelijk mogelijk gemaakte dubbele nationaliteit. Ik, en gelukkig vele verrechtste mensen hebben gelukkig niet een probleem met ras of huidskleur. Terwijl sommigen dit maar al te graag bestempelen als racisme. En, dat is niet het geval. ‘K wel een probleem met mentaliteiten die geen inspanning leveren met als doel : aanpassing aan onze regels en wettelijke afspraken, da’s cruciaal. En hier wringt het islam schoentje duidelijk keer op keer omdat die kerk zich veelal boven de staat verheft. Dat tonen ze helaas dagelijks aan.
    Respectvolle groeten ! Filip

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s